zaterdag 14 mei 2016

Gefelicitaart met tutorail

Hoi allemaal!

Begin februari beloofde ik jullie een tutorial voor mijn zelfbedachte cadeautaartje. Belofte maakt schuld ;) Daarom heb ik voor jullie een tutorial gemaakt waarbij jullie op het laatst twee beslissingen zullen moeten nemen voor de verdere uitwerking van de taart. 

Voordat wij naar de tutorial gaan wil ik deze taart met jullie delen. Ik hoor jullie denken: taart en vis? Geen combi natuurlijk maar voor iemand die gek is op het maritieme thema wel en dat is dit keer mijn grapje voor de ontvanger hihi :) Dit is mijn resultaat:

Papicolor Original kaartenkarton: 
hagelwit (930)
metallic (334)
metallic pearlwhite (330)
felroze (606)
lichtbruin (614)
grasgroen (907)

De tutorial van het taartje:

Benodigdheden:
Hagelwit en metallic turquoise
Sterke lijm, mes en/of schaar
Cirkelsnijder of ronde stansen
Rilpen, liniaal


Snijd drie stroken metallic turquoise van 20,5 x 3 cm, 27 x 4 cm, 29,7 x 4,5 cm en een stukje van 4 x 4,5 cm (breedte x hoogte). Ril elke strook in de breedte gemeten op 0,5 cm van de bovenkant en 0,5 cm van de onderkant.

Vouw de rillijnen alvast om en knip tandjes tot aan de rillijn van begin tot eind aan elke kant.
Snijd met een cirkelsnijder of ronde stans rondjes uit hagelwit van 6 Ø, 8 Ø en 10,5 Ø (2x).
Pak een van de twee rondjes van 10,5 Ø. Snijd/stans er een rondje uit van 7 Ø. Pak het rondje van 8 Ø. Snijd/stans er een rondje uit van 5 Ø. Jouw vier rondjes zouden er nu zo uit moeten zien:
Pak het uitgestanste rondje van 10,5 Ø en de strook van 29,7 x 4,5 cm. Draai het om met de mooie kant naar beneden! Je gaat werken met de 'lelijke' kant van het rondje. Draai de strook met de mooie kant naar buiten. Als je stansen erop hebt zitten zorg er dan voor dat je werkt met de bovenkant van de strook (zie de tweede foto hieronder)!
Smeer het eerste tandje in met lijm. Duw het tandje met een rilpen (of iets anders) tegen de buitenrand van het rondje aan zodat je een mooie sluiting krijgt van de taartlaag. Laat dit tandje goed drogen! Geloof mij dat scheelt enorm straks ;) 
Lijm nu telkens een aantal tandjes in waarbij je telkens de binnenkant van de tandjes duwt tegen de buitenrand van de cirkel voor mooie sluiting van de laag. Je buigt als het ware het karton stap voor stap.
Als je klaar bent met deze laag ziet het er zo uit:
Pak het stukje erbij van 4 x 4,5 cm. Als je deze erin plaats zonder lijm ziet het er zo uit:
Smeer de tandjes en de zijkanten van het stukje in met lijm waarbij je weer de tandjes duwt tegen de buitenrand van de cirkel. Houdt de zijkanten even vast met jouw vingers voor hechting. De laag ziet er nu zo uit:
Volg dezelfde stappen als daarnet maar dan met het rondje van 8 Ø en de strook van 27 x 4 cm. Als je klaar bent en je plaatst deze laag met lijm bovenop de andere laag dan ziet jouw taartje er zo uit:
Pak nu het andere rondje van 10,5 Ø erbij. Als je een stempel of tekst op de bodem van het taartje wil plaatsen, doe dat dan nu! Draai de geschreven/bestempelde kant naar buiten en plak de twee lagen bovenop de ongeschreven/onbestempelde kant. Je kan weer met de rilpen de tandjes tegen de buitenlaag van de cirkel duwen door in het 'gat' te werken van de bovenste laag.

Je hebt het ergste werk achter de rug :) 

Gesloten bovenlaag of laat ik er iets uitspringen?
Als je een gesloten bovenlaag wil volg dan dezelfde stappen als je hiervoor hebt gedaan en plak de bovenlaag op de tweede laag. 

Als je wil dat er iets uit de taart springt (zoals ik hier doe met de dolfijn of ik bij eerdere taartjes heb gedaan met een kikker of een uiltje) volg dan de volgende stappen: 

Pak het kleine rondje erbij en snijd er een kruis in.
Scheur stukjes van de uiteinden af.
Snijd een strookje karton van 1 x 6 cm. Vouw deze dubbel en plak een gedeelte aan de binnenkant van de laag. Op het andere gedeelte plak je hetgeen wat je uit de taart wil laten springen. Snijd/stans nog een rondje van 6 Ø en plak dit rondje in de laag als je de volgende beslissing hebt gemaakt:

Cadeau erin of niet?
Nu moet je gaan beslissen of je een gesloten taart wil of een taart die open kan zodat er een cadeautje in gestopt kan worden. 

Als je een gesloten taart wil volg dan dezelfde stappen als met de vorige twee lagen en plaats de laatste laag bovenop de tweede laag.

Als je wil dat de bovenste laag openklapt: snijd dan een gedeelte van de tandjes aan de onderkant van de strook eraf. Niet alles want dan kan de laag niet vast geplakt worden ;)

De basis van jouw taart is nu af :) Je kan de lagen nog decoreren met 'slagroom'. Op de onderste foto heb ik enkel de bovenste lagen ingesmeerd. Mijn uiteindelijke uitwerking heeft ook slagroom op de plekken waar de lagen hechten met lijm en de onderrand waar de taart op staat.
Je kan de lagen ook nog decoreren met wat plakparels of bloemetjes. Op de foto hieronder heb ik plakparels gebruikt.
Op mijn blog staan nog meer voorbeelden die ik heb gemaakt met dit patroon. Kijk even in de sidebar voor de link ;)

Ik heb een hoop tijd gestoken in deze tutorial en ik heb geprobeerd het duidelijk uit leggen. Mochten jullie met dit patroon aan de slag gaan dan zou ik het heel leuk vinden als jullie mijn tutorial willen linken. Ook zou ik het heel leuk vinden om jullie resultaat te zien :)

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met deze post :) Tot de volgende post!

9 opmerkingen:

Petra L zei

Wat supergaaf dat je 'm met ons deelt Chantal. Dank je :-)

Lieve groet, Petra

Anita Kuiper zei

Wat een geweldige taart heb je er weer van gemaakt Chantal! Super leuk!
De gene voor wie je ditgemaakt hebt zal het helemaal fantastisch vinden!
Groetjes Anita

Nancy Soetaert zei

Amai Chantal, wat een beautie weer! En zo'n mooie uitleg erbij! Ik denk dat we binnenkort in blogland overspoeld zullen worden met taarten à la Chantal! Maar of ze even mooi zullen zijn??
groetjes, Nancy

Anneke zei

Prachtig wat een werk zeg! Maar met prachtig resultaat.

Scraptastisch zei

Helemaal te wouw Chantal, wat een werk en ik vind je vis taart
enig bedacht!!! Een super duidelijke tutorial erbij...klasse!!!
De rest komt op je blog morgen!
Liefs Gerie

Lydia Boode zei

leuke uitwerking en een duidelijke tutorial
groetjes

Creaellenknutselsite zei

wat een mooie taart leuk dat je het patroon met ons wil delen
groetjes ellen

Thea Wildeman zei

Hele leuke creatie heb je er van gemaakt Chantal, je zal het maar kado krijgen hihi.
Goede tutorial ook, bedankt!
Groetjes Thea

Wilma zei

Wat een LEUK en LEKKER idee is dit Chantal.
Liefs Wilma ☺☺☺